DÖNGÜYÜ TAMAMLA !


     Bana bir tişörtünü getir,senin için dünyaya tam 2.100 litre su hediye edelim ; var mısın ?
   Gelin,kapağını açmaktan korktuğumuz,içi tıka basa dolu dolapların karşısına geçelim ve orada gömülü olan toprağı açığa çıkaralım.Günümüz şartlarında bu yazdıklarım,insanı bir anda sallıyor ; bir şeyler yapabilme güveniyle sarıp sarmalıyor.Gelen merak ile durumu iyice araştırıp,kafanı hafifçe sallayıp '' E hadi o zaman ! '' evresine geldiğinde ise,odandaki o dolabın içinden tabiatı yeniden olması gerektiği yere armağan edeceksin.

    2017'nin 5.ayının ilk günündeyiz.Bundan 10 sene öncesinde hayatlarımıza göktaşı misali,anahaber bültenleriyle dahil olan,dönemin dizilerine bile konu edip,günlerce gündüz kuşağında tartıştığımız ''Küresel Isınma'' kavramı,son yıllarda yerini ''Dünyanın Sonu'' temalı çekilen Amerikan yapımı film ve dizilere bıraksa da,şekli kaçan domatesler,çiçek açmayan tarlalar kadar hayatımızın ortasında.Bizim yaptığımız yalnızca,her hoşumuza gitmeyen şeye yaptığımız gibi,onu da görmezden gelmeye çalışmak.

    '' End Of The World '' temalı dizi ve filmlere '' Abi böyle mi olacak acaba ? '' edasıyla dalıp giderken,farkına varmadığımız bir nokta var : Döngü.

   Yaşam,bu kelimenin üstüne kurulu ilerliyor.Doğumdan ölüme,nefesi almaktan vermeye,uykuya dalmaktan uykudan uyanmaya...İnsan kendini dünyanın sahibi sansa da,bu döngü aslında insana değil dünyaya ait olan bir yaşam felsefesi.Doğadaki her şey ''Varoluş'' ve ''Yokoluş'' üzerine kurulu.Hayır; İşte bu değil !

 İnsan ; dünya üzerindeki ''tamamen'' yok olan belki de tek canlı.Şahsına münhasır bedenlerde sürdüğü ortalama 80 senelik ömrünün sonunda,yine şahsına münhasır bedeni,ismi ve ruhu ile buradaki ''tüketimi'' son bulacak.Ama,arkasında bıraktığı yağmurlar yağmaya ve yeniden buharlaşmaya,karlar yağmaya ve yeniden suya karışmaya,güneş doğuda batmaya ve batıda yeniden doğmaya devam edecek.

   İşte,bahsedeceğim çalışma burada devreye giriyor '' Close The Loop ! (Döngüyü Tamamlamak ) ''.Dünyada önde gelen ve sattığı tekstil ürünü sayısı ile izdihamlar oluşturabilecek bir marka 2013 yılında farkına varıyor ve bu projeyi başlatıyor.Sürdürülebilirlik adına temel çalışma sayılan bu proje ile amaç tüm doğanın dengesini kuran '' döngü '' kavramını,insanların temel ve tavan tüketimi olan '' tekstil '' ile birleştirerek , dolaplardaki istenmeyen kıyafetlerin geri dönüştürülmesiyle yeni ürünler ortaya koymak.

    Getirdiğiniz ürünün kilogram başına hesabı yapılarak size bir puan veriliyor,ve bu puanla ''Minik Tabiat Parçaları'' alabiliyorsunuz.Gelin bu sene,doğadan çaldığımızın yerine bir parça birlikte geri koyalım.

Nisan ayının sonlarında başlayan bu çalışma bu sene 5.senesinde ve 6-7 Mayıs tarihlerinde son bulacak.Tam da mevsim değişiyorken kış boyunca hiç giymediğin o kazağı,'' ne olur ne olmaz '' diyerek senelerdir tuttuğun o '' gömleği '',hatta eski toz bezi kıvamında havluları al ve dünyaya yardımcı ol.

   Ben de varım demek için hala 1 haftanız var ! Ve çoktan ben de varım diyenler için gidecekleri adresleri yazının sonuna bırakıyorum.
    Unutma ; dünya ''dönmeye'' devam ettiği sürece '' döngü '' var olmaya devam edecek.Kim bilir bugün vereceğin o eski tişörtün,seneye farklı bir raftan bayılarak aldığın gömlek olarak sana geri '' döner '' ! 


- GERİ DÖNÜŞÜM NOKTALARI -

6 Mayıs Bomonti Organik Gıda Pazarı (H&M Standı)

7 Mayıs Bomonti Antika Pazarı ( H&M Standı )

İstinyePark H&M 

Capitol AVM H&M

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mum Işığı

Bir Prinkipo Masalı

Bir Bardak Adaçayı